Verduurzamen woning | huis verduurzamen | huiszoeken.com

Verduurzamen woning
Verduurzamen woning | Huis verduurzamen | Huiszoeken.com

Verduurzamen woning, wat betekent dat voor jou?

Verduurzamen woning is een veel besproken onderwerp. Op zich niet vreemd, aangezien in het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 zo'n zeven miljoen woningen en een miljoen gebouwen van het aardgas af moeten zijn. Fossiele brandstoffen zijn slecht voor het milieu en ook nog eens kostbaar. Nederland moet in 2030 tenminste 49% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Als eerste stap worden tot 2030 daarom 1,5 miljoen woningen verduurzaamd.

Om genoemd klimaatdoelen te halen moet er nog flink wat gebeuren. Wat betekent dat voor jou als huiseigenaar?

Investeren in verduurzamen woning

Als huiseigenaar sta je voor de opgave om je huis te verduurzamen. Echter het verduurzamen van een woning gaat gepaard met een investering. Denk hierbij aan zonnepanelen op dak, aanschaf van zonneboiler, elektrische verwarming, isolatie van je woning, dubbele of triple beglazing en meer. Het is de bedoeling dat de investering in verduurzamen woning betaald kan worden uit de opbrengst van een lagere energierekening. Hoe hoog de besparingen zijn, hangt af van de maatregelen en je woning.

Om de kosten van de duurzame investeringen te dragen heeft de overheid een aantal financi�le afspraken gemaakt, welke ook van toepassing zijn voor particuliere woningeigenaren.

  • Er komt voor alle doelgroepen een breed palet aan aantrekkelijke financieringsmogelijkheden voor huis verduurzamen. Zoals een warmtefonds, leningen voor energiebesparing en subsidies verduurzamen woning.
  • Er komt ook een gebouw gebonden financiering. Dat wil zeggen dat bij verkoop van de woning deze lening kan worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar die het huis koopt met de lagere energierekening.
  • De energiebelasting op gas gaat omhoog, en van elektriciteit omlaag. Hogere gastarieven moet huishoudens stimuleren minder gas te verbruiken en duurzame maatregelen toe te passen.

Uitgangspunt is dat het verduurzamen woning voor iedere huiseigenaar haalbaar en betaalbaar moet zijn. Door te investeren in je huis verduurzamen draag je jouw steentje bij aan een groene voetafdruk. Daarnaast bespaar je op de elektriciteitskosten, waardoor je energie rekening beduidend lager is. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee.

Huis verduurzamen, wat kan je doen?

Wil je ook je huis verduurzamen? Energiezuinig wonen voelt goed en is beter voor het milieu. De beste manier om je woning duurzamer te maken hangt af van je huidige situatie. In wat voor soort woning woon je en wat is er al gedaan aan duurzaam wonen? Het hoeft niet moeilijk te zijn om te verduurzamen, want elke maatregel maakt je huis al duurzamer. Voorbeelden van huis verduurzamen zijn zonnepanelen, een zonneboiler en energiezuinige verwarming. Maar ook goede isolatie is essentieel.

Huis duurzaam maken door isolatie

Je huis duurzaam maken door de isolatie te verbeteren heeft gelijk effect op de duurzaamheid van je woning en daarmee op het milieu. Je kunt verschillende soorten isolatie toepassen. Heb je nog enkelglas, dan is dat een belangrijke eerste stap. Nieuwe woningen hebben vaak al goed isolerend glas en kozijnen, in tegenstelling tot oudere woningen.

In oudere woningen valt ook veel winst te behalen in de muurisolatie en dakisolatie. Als het nog niet gedaan is, loont het om de bodemisolatie als ook de vloerisolatie aan te pakken. Hoe beter je woning ge�soleerd is, hoe meer warmte er binnen de muren blijft. En hoe minder je dus hoeft te stoken.

Hybride warmtepomp voor vloerverwarming

Met een hybride warmtepomp als verwarming voor je woning kies je voor verduurzamen en besparen. Een warmtepomp is ideaal als lage temperatuur verwarming voor bijvoorbeeld vloerverwarming. Je bespaart direct op de energierekening �n je verlaagt de CO2-uitstoot. Met een warmtepomp is jouw huis klaar voor de toekomst. Doordat het gasverbruik daalt, verlaag je ook direct de CO2-uitstoot. Een hybride warmtepomp is daarom een duurzaam alternatief voor de huidige cv-ketel.

Het systeem haalt namelijk energie uit natuurlijke bronnen, zoals warmte uit de buitenlucht. Hierdoor kan je tot wel 80% besparen op het gasverbruik. En indien het buiten te koud is, dan springt jouw huidige cv-ketel bij. Zo geniet je van een comfortabel warm huis. Als bijverwarming kan je ook kiezen voor andere duurzame alternatieven, zoals elektrisch verwarmen middels infrarood verwarming. Een warmtepomp heeft namelijk lang de tijd nodig om op te warmen, en is daarom zeer geschikt als lage temperatuur vloerverwarming.

Infrarood verwarming daarentegen heeft een korte opwarmtijd. Beide systemen zijn zeer energiezuinig.

Infrarood verwarming voor comfortabele warmte

Infrarood verwarming is een elektrische verwarming waarbij niet de lucht verwarmt wordt, maar direct de objecten in de kamer. Denk hierbij aan de wanden, vloer, meubels en ook mensen. De objecten houden de warmte lang vast. Bovendien weerkaatsen de infrarood stralen op bijna alles wat in de ruimte staat. Bevind jij je in het stralingsgebied, dan voel je van alle kanten de comfortabele warmte. Infrarood verwarming werkt met stralingswarmte, wat een anders is dan een convectie kachel. Deze elektrische verwarming is zowel geschikt voor oudere woningen en nieuwbouw woningen.

Omdat infrarood panelen geen last hebben van tocht en luchtstromingen, zijn ze zeer goed in te zetten bij oudere woningen met een lagere isolatiewaarde. Een vaak geziene combinatie bij verduurzamen woning is dan ook een warmtepomp als vloerverwarming en infrarood panelen als extra bijverwarming. Je profiteert van zuinige warmte waarbij het altijd aangenaam warm is in huis. Verwarm de ruimtes die je alleen gebruikt, waardoor je nog meer bespaart op de elektriciteit en dus duurzamer je woning verwarmt. Combineer infrarood verwarming met zonnepanelen op dak, zodat je hernieuwbare en schone energie opwekt, waarbij je geen CO2 uitstoot.

Wek je eigen zonne-energie op met zonnepanelen

Door te investeren in zonnepanelen op je dak wek je zelf groene stroom op, welke je direct kan gebruiken voor alle elektrische apparaten in huis. Zoals de koelkast, verlichting, wasmachine en ook de elektrische verwarming. Investeren in zonnepanelen wordt steeds populairder. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de besparing op je energierekening kan oplopen tot wel 600 euro per jaar. Direct na de aanschaf van de zonnepanelen kan je de 21% BTW terugvragen. Dit levert je al snel zo�n 1.000 euro op.

Investeren in zonnepanelen levert je bovendien een jaarlijks rendement op van 10 tot 14%. Dit hoge percentage kan je nooit halen met de rente van een bank. Je kan beter je spaargeld investeren in zonne-energie. Je hebt daar nog jarenlang financieel voordeel van. Naast de financi�le opbrengst leveren zonnepanelen op het dak van je woning nog meer voordelen op.

Iedere maand bespaar je op de energielasten. Bovendien stijgt de waarde van je woning (door hoger energielabel) wanneer er zonnepanelen op dak liggen. Ook ben je onafhankelijk van de jaarlijkse fluctuerende energie prijzen van de elektriciteitsbedrijven en je stoot geen CO2 uit. De terugverdientijd van een PV-installatie ligt momenteel tussen de 6 en 7 jaar. Kan je de investering niet in ��n keer neerleggen? Dan heb je ook de optie voor zonnepanelen huren.

Groen dak met zonnepanelen

Ga je nog een stapje verder, investeer dan in een groen dak met zonnepanelen. Een groen dak is sowieso goed voor het milieu. Door deze groene oase te combineren met zonnepanelen draag je bij aan het ecosysteem en het vergroot de biodiversiteit. Groene zonnepanelen zorgen voor een betere luchtcirculatie, waardoor je nog een hoger rendement bereikt. Ook is de verwacht levensduur van zonnepanelen in combinatie met een groen dak hoger.

Wat is een energielabel?

Het energielabel voor woningen geeft aan hoe zuinig een woning is. Hoe hoger het label, hoe duurzamer de woning en hoe lager de energierekening. Een woning met het groene energielabel A of A+ is energiezuinig en daarom beter voor het milieu dan een F-label woning. Zodra je maatregelen hebt genomen om je huis te verduurzamen, kan je een hoger energielabel aanvragen. Een energielabel huis is namelijk verplicht wanneer je de woning wilt verkopen. Daarom is investeren in het verduurzamen woning zeker de moeite waard. Bovendien kan je ook voor het verduurzamen woning subsidie aanvragen.

Subsidies verduurzamen woning

Door subsidies verduurzamen woning en speciale leningen aan te bieden stimuleert de overheid om huiseigenaren de woning energiezuiniger te maken. Dit kan zijn door betere isolatie van het dak, gevel, ramen en kozijnpanelen. Maar ook door aanschaf van zonneboilers, energiezuinige verwarmingssystemen zoals warmtepomp of infrarood verwarming en de aanschaf van zonnepanelen op dak.
Voor sommige energiebesparende maatregelen kom je in aanmerking voor subsidie of een Energiebespaarlening. Voor duurzame maatregelen kan je als huiseigenaar subsidie aanvragen. Hiervoor heeft de overheid de Investeringssubsidie voor Duurzame Energie (ISDE) opgesteld. De ISDE geldt voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen (dak-, spouw,- gevel-, vloer- en bodemisolatie en HR-glas) en aansluiting warmtenet. Je kan de ISDE subsidies verduurzamen woning aanvragen bij de RVO. Daar vind je ook alle voorwaarden en details van de ISDE regeling.

Huis verduurzamen loont

Je huis verduurzamen levert je uiteindelijk een flinke besparing op de energierekening op. Daarnaast help je ook het milieu een handje en bovendien stijgt de woningwaarde als je een hoog energielabel hebt. Wij van Huiszoeken.com zien dan ook een stijging in het aantal verkochte woningen met een hoog energielabel.

Wees voorbereid op nu en de toekomst en start daarom vandaag nog met het verduurzamen van je woning. Mocht je nog vragen hebben over woning verduurzamen of andere vragen over duurzaam huis verkopen zonder makelaar? Neem dan zeker een keer vrijblijvend contact op met Huiszoeken.com.

Published by

0 comments

no comments on this article, or your comment is not yet approved!

Comment on article

Please enter your name.
Please provide a valid email address.
Vul een titel in voor je reactie
Please type your comment.

Blog artikelen

goedkoper huis huren of kopen
Wat is goedkoper een huis huren of kopen
in Huis kopen

Wat is goedkoper: een huis huren of kopen? Voorwaarden van dit voorbeeld Allere..

24-03-2023 0 reacties

verduurzamen woning
Verduurzamen woning | huis verduurzamen | huiszoeken.com
in Verduurzamen

Verduurzamen woning, wat betekent dat voor jou? Verduurzamen woning is een veel besproken onderwerp. Op zich niet vreemd, aangezien in het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 zo'..

23-01-2022 0 reacties

2023 © HostingBe.com CMS versie 2.2.3 hostingbe.com owner of HuisZoeken

Powered by Bootstrap 5