Huis kopen

Je eerste huis kopen – alles wat je moet weten

Er komt een tijd dat je eindelijk eens een echt plekje voor jezelf wilt hebben. Huisje boompje beestje is voor veel mensen nu toch het doel om naartoe te streven. Het kopen van een huis is op de lange termijn de meest financieel verstandige optie. Nu begrijpen we maar al te goed dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Om jou zo goed mogelijk op weg te helpen laten wij je in dit artikel alles zien wat je moet weten over het kopen van een huis. Door dit goed door te nemen weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Stappen op zoek naar een huis

 • Stap 1 – op zoek naar een huis
  Het begint allemaal bij de zoektocht naar een nieuwe woning. Het makkelijkste is om de sites van de diverse makelaarskantoren in de gaten te houden. Zet voor jezelf op een rijtje wat je eisen zijn en wat voor budget je in gedachten hebt voor de woning.
 • Stap 2 – zoek een goede makelaar
  Wij raden af om geheel zelfstandig op zoek te gaan naar een woning. Aankopen met makelaar is voor veel mensen namelijk de beste optie. Dit komt met name door het feit dat de makelaar verstand heeft van de markt en dat hij precies weet wat een bepaalde woning waard is.
 • Stap 3 – teken het voorlopige koopcontract
  Heb je met je makelaar nu een mooie woning gevonden dan is het tijd om het voorlopige contract te tekenen. In dit contract staan alle verplichtingen ten aanzien van jou als koper van de nieuwe woning. Ook staat erin hoeveel bedenktijd je hebt en wat de volledige termijn is voor de overname.
 • Stap 4 – regel alle randzaken
  Nu je dit hebt gedaan is het tijd om alles af te gaan ronden. Hoewel je helemaal in de wolken bent door je nieuwe woning is het van belang om ook tijdens deze fase even goed de aandacht erbij te houden. Zorg bijvoorbeeld voor een goede energieleverancier en laat je adres overschrijven naar je nieuwe woning. Als je dit alles hebt gedaan is het eindelijk tijd om te genieten van je eigen stekje.
Je eerste huis kopen – alles wat je moet weten

Wat kost het kopen van een huis?

Een fout die veel beginners maken is dat zij er van uitgaan dat de prijs die je op de website van een makelaar is ook de prijs is die je betaalt voor de woning. Dit is helaas niet zo, er komen namelijk altijd een hoop bijkomende kosten kijken bij het kopen van een huis. Over het algemeen ben je het meeste geld kwijt aan de kosten koper. Deze bedragen in de meeste gevallen zo’n 1-2% van de totale koopsom. Daarnaast ben je geld kwijt om een notaris in te schakelen. Voor het opstellen van aktes ben je vaak een paar honderd euro kwijt. Kijk altijd even goed of de woning k.k. of v.o.n. te koop staat. De afkorting k.k. staat namelijk voor de hierboven beschreven kosten koper. Als je een woning v.o.n. (vrij op naam) koopt dan zijn de kosten koper niet voor jou rekening, dit kan je dus aardig wat geld besparen.

Welke partijen komen bij kijken bij het kopen van een huis?

Het kopen van een huis is niet zomaar iets. Er zijn dan ook verschillende partijen betrokken bij het aankoopproces van een woning. Om je enig overzicht te geven hebben we deze partijen hieronder voor jou uiteengezet en toegelicht:

 • De verkoper – de verkopende partij besluit om zijn of haar woning te koop te zetten. Deze partij heeft de plicht om bepaalde gebreken aan de woning op tijd kenbaar te maken aan de koper. Dit wordt uiteraard gedaan om de koper zo goed mogelijk te beschermen.
 • De koper – de koper dat ben jij als je op zoek gaat naar een woning. Als koper heb je ook een plicht, je moet namelijk onderzoek doen naar de woning. Zo moet je bijvoorbeeld goed vragen wat de staat is van het huis als je een bezichtiging maakt.
 • De makelaar – de makelaar kan gezien worden als de schakel tussen jou en de verkoper. Een makelaar is de iemand die verstand heeft van de markt en die precies weet welke woningen er in een bepaalde regio te koop staan. Dit maakt een aankoopmakelaar een zeer belangrijk persoon tijdens het gehele proces.
 • De notaris – juridisch gezien gaat er wat veranderen als je besluit om een huis te kopen. De notaris is degene die wettelijk gezien bevoegd is om een akte op te stellen. Deze akte regelt de volledige overzicht van de eigendom naar jou als koper.

Nieuwbouw vs. bestaande bouw – verstandigste om te kopen

De vraag of nieuwbouw of bestaande bouw beter is hangt volledig af van je persoonlijke wensen. Een nieuwbouwwoning heeft als voordeel dat alles nieuw is. Dit brengt met zich mee dat je veel minder kosten kwijt bent op jaarbasis aan onderhoud. Zo hoef je bij een nieuwbouwwoning niet bang te zijn voor een toilet wat ineens niet meer door kan spoelen of voor schimmel in de badkamer. Het voordeel van een bestaande woning is dat deze vaak net even wat meer charme hebben. Zolang je goed op de verborgen gebreken blijft letten (door samenwerking met een makelaar) kan je op een vrij veilige wijze aan een bestaande woning komen. Nu de kosten hiervoor vaak wat lager liggen dan bij de nieuwbouw kan je ook nog eens geld besparen bij je aankoop.

Tip – heb geduld bij je zoektocht

We sluiten dit artikel af met een belangrijke tip: heb geduld bij het kopen van een woning. Te vaak zien we dat mensen haast hebben bij het kopen van een woning en dat zij hierdoor verzaken om alles even goed door te lopen. Het is echt niet raar als je een paar maanden bezig bent om een geschikte woning te vinden. Aangezien mensen vaak maar 3 tot 4 keer verhuizen in heel hun leven is het van belang om alleen een woning te kopen waar je je ook echt thuis kan voelen. Blijf zeker even hangen op deze site als je nog veel meer te weten wilt komen over het koopproces rondom een woning!

Keywords

 • web scraping
 • web scraping sites
 • web site scraping

Blog artikelen

goedkoper huis huren of kopen
Wat is goedkoper een huis huren of kopen
in Huis kopen

Wat is goedkoper: een huis huren of kopen? Voorwaarden van dit voorbeeld Allere..

24-03-2023 0 reacties

verduurzamen woning
Verduurzamen woning | huis verduurzamen | huiszoeken.com
in Verduurzamen

Verduurzamen woning, wat betekent dat voor jou? Verduurzamen woning is een veel besproken onderwerp. Op zich niet vreemd, aangezien in het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 zo'..

23-01-2022 0 reacties

2023 © HostingBe.com CMS versie 2.2.3 hostingbe.com owner of HuisZoeken

Powered by Bootstrap 5