Huis verkopen

Alles wat je moet weten over je huis verkopen

Iedere week staan de kranten vol met de laatste berichten over de huidige woningmarkt. Het zal je dan ook niet ontgaan zijn dat de prijzen van koopwoningen op dit moment een aanzienlijke stijging meemaken. Door deze hoge stijging zijn er veel mensen die nadenken over de vraag of het wellicht handig is om ook hun woning te verkopen. We zien dat deze mensen nog altijd met veel vragen lopen. Het is tijd om hier voor eens en voor altijd verandering in te brengen. In dit artikel laten wij je dan ook alles zien wat je moet weten over jouw huis verkopen!

Hoeveel huizen staan er te koop – prijsstijging en woningtekort

Voordat we gaan kijken naar de wijze waarop je een huis kunt verkopen is het handig om eerst even in te zoomen op de woningmarkt zelf. Het bijzondere aan de woningmarkt is dat er op dit moment sprake is van een groot tekort. Het aanbod van koopwoningen lag dit jaar zo’n 44% lager ten opzichte van een jaar daarvan. De laatste cijfers laten zien dat er op dit moment 16.572 te koop staan. In 2021 zijn er ruim 32.351 woningen verkocht. Deze woningen hadden een gemiddelde verkoopprijs van €419.000 euro. Wat helemaal te gek voor woorden is, is het feit dat de verkooptijd slechts 23 dagen bedraagt. Dit betekent dat je als verkoper in staat bent om winstgevend én snel van je woning af te kunnen komen.

Alles wat je moet weten over je huis verkopen

Hoe kan je je huis verkopen?

Door die stijging aan woningprijzen is het dus geen verkeerd idee om zelf een woning te koop te zetten. Nu vraag je je wellicht af hoe je dit het beste kunt doen. Het begint allemaal bij de juiste voorbereiding. Ben je voornemens om je huis te verkopen dan zal je na moeten denken over een geschikte vraagprijs. Hoeveel je het beste kunt vragen hangt volledig af van het aanbod in de buurt, de locatie en de staat van het huis. Heb je een bedrag in gedachten dan moet je een definitief energielabel aanvragen. Dit is van belang voor de oplevering van de woning.

Na dit gedaan te hebben is het tijd om echt aan de slag te gaan. Je zal jouw huis moeten promoten om nieuwe kopers aan te kunnen trekken. Kies je ervoor om een verkoopmakelaar in schakelen dan hoef je dit natuurlijk niet allemaal zelf te doen. Heb je een koper gevonden dan wordt er een voorlopig koopcontract opgesteld. Hier staan alle voorwaarden in die van toepassing zijn op de koop. Komt het tot een akkoord dan hoef je alleen nog maar naar de notaris toe om de akte van overdracht te regelen. Gefeliciteerd, je hebt na deze stappen met succes je huis kunnen verkopen

Dilemma – met of zonder makelaar een huis verkopen?

Een van de belangrijkste vragen die wordt gesteld is de vraag of het handig is om een makelaar in te schakelen bij een huis verkopen. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van wat je precies voor ogen hebt. Als je puur op zoek bent naar een zo hoog mogelijke opbrengst dan is het verstandig om de verkoop zelf te regelen. Dit komt natuurlijk door het feit dat je geen makelaarskosten kwijt bent. Deze bedragen al snel 1-2% van de waarde van de woning.

Nu staat hier wel tegenover dat je ook gelijk veel meer tijd en moeite kwijt bent wanneer je probeert om alles zelf te gaan doen. Het grote voordeel van een makelaar is natuurlijk dat je al het werk uit handen kunt geven. In plaats van zelf te zoeken naar potentiële kopers gaat de makelaar voor jou aan de slag. Daar komt bij dat de makelaar ook gelijk de partij is die je helpt bij het opstellen van alle aktes en het verwerken van het papierwerk.

Kosten bij huis verkopen – wat ben ik kwijt?

Het antwoord op de vraag hoeveel kosten je kwijt bent bij een huis verkopen is niet zo eenvoudig te geven. Dit hangt namelijk ook weer af van de keuzes die je maakt. Zoals we hierboven al hebben laten zien ben je voor een makelaar zo’n 1-2% van de woningwaarde kwijt. Wil je graag een taxatie laten verrichten om de optimale vraagprijs te berekenen dan zal je aan zo’n €300 moeten denken. De kosten voor het aanvragen van een energielabel zijn begin dit jaar aanzienlijk duurder geworden. Daar waar je normaal gesproken maar €7,50 kwijt was betaal je dit jaar al snel €190. Als je jouw woning snel wilt verkopen kan het verstandig zijn om te investeren in professionele foto’s. Een fotoshoot kost in de meeste gevallen tussen de €50 en €100. Hier krijg je mogelijk wel een hogere opbrengst voor terug, zie het dan ook echt als een investering.

Eerst kopen dan verkopen?

Experts denken dat de woningmarkt ook voor de komende maanden nog wel zal blijven stijgen. Dit brengt met zich mee dat het wellicht een goed idee is om eerst een woning te kopen, om deze vervolgens te verkopen wanneer de prijzen weer wat verder zijn gestegen. Op dit moment wordt er vanuit gegaan dat de woningmarkt nog wel zo’n 10% zal gaan stijgen. Ten opzichte van het jaar 2020 is de woningmarkt dit jaar al zo’n 14.4% gestegen, een fiks rendement op je vermogen. Hoewel de huidige lijn wellicht af zal zwakken is het een nagenoeg vast gegeven dat de woningmarkt er op dit moment gunstig bij ligt voor de verkopers.

Dé site om je huis te verkopen

Hopelijk heb je dankzij de info uit dit artikel een beter beeld gekregen over een huis verkopen op de huidige woningmarkt. Door de stijgende vraagprijzen is het één van de beste manieren om op een eenvoudige wijze een mooi rendement te boeken. Onze site maakt het mogelijk om jouw woning snel en betrouwbaar te koop aan te bieden. Van plan om je woning te verhuren in plaats van te verkopen? Geen probleem, ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres!

Keywords

  • web scraping
  • web scraping sites
  • web site scraping

Blog artikelen

goedkoper huis huren of kopen
Wat is goedkoper een huis huren of kopen
in Huis kopen

Wat is goedkoper: een huis huren of kopen? Voorwaarden van dit voorbeeld Allere..

24-03-2023 0 reacties

verduurzamen woning
Verduurzamen woning | huis verduurzamen | huiszoeken.com
in Verduurzamen

Verduurzamen woning, wat betekent dat voor jou? Verduurzamen woning is een veel besproken onderwerp. Op zich niet vreemd, aangezien in het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 zo'..

23-01-2022 0 reacties

2023 © HostingBe.com CMS versie 2.2.3 hostingbe.com owner of HuisZoeken

Powered by Bootstrap 5